Omega

Onder de rook van Rotterdam start volgende week de bouw van de nieuwbouw van PCS gebouwautomatisering : een circulair en energiepositief kantoorpand.

Het casco is opgebouwd uit houten kolommen, liggers en CLT-vloeren. Stabiliteit wordt verkregen vanuit een betonnen kern. Door de grote hoeveelheid hout slaat het gebouw CO2 op. Het gebouw is meer dan energieneutraal: het wekt de volledige eigen energiebehoefte inclusief het gebruikersdeel op. Het hele gebouw is circulair en demontabel ontworpen. De hoofddraagconstructie, waterdichteschil, bouwkundige inrichting, installaties en alle toegepaste materialen kunnen allen van elkaar gescheiden geworden waardoor ze gemakkelijk vervangen of hergebruikt kunnen worden. Om dit in de toekomst mogelijk te maken zijn alle materialen opgenomen in een materialenpaspoort. In het gebouw is straks geen lijm, pvc of pur te vinden.

Het gebouw is ontworpen als een tweelaags volume dat is opgetild van het maaiveld om parkeren onder het gebouw en uit het zicht mogelijk te maken. Overkragende gevelbanden variëren in diepte afhankelijk van de oriëntatie en dienen hierdoor ook als zonwering. De bovenzijde van deze banden is voorzien van een groene kruidenmix. Het a-symmetrische volume biedt ruimte aan een beschutte daktuin. Een herkenbare en overdekte entree is op de kop uit het volume gespaard. Door de introductie van een transparante gevel met ronde hoeken krijgt het gebouw een alzijdig karakter.