start bouw boemerang

Net voor de bouwvak is de bouw gestart van De Boemerang, een basisschool in hartje Ondiep, Utrecht. Ondiep is een volkswijk die grotendeels versteend is en weinig groen. Een deel van de opgave was dan ook groen aan de wijk toe te voegen en het plein meer leefbaar te krijgen. 

Ondiep heeft een orthogonale verkaveling van voornamelijk woningbouw. De locatie van de school is een beëindiging van zo’n woonblok en in zijn voorgevel op de kop doet het dan ook mee in de orthogonale vormgevingstaal en materialen van de wijk (baksteen). Door het gebouw iets terug te laten liggen van de stoep ontstaat er ruimte voor een groen voorplein. 

Aan de achterzijde, weg van de straat, bevindt zich het plein. Hier hebben we in contrast met de harde voorzijde gekozen voor een zachte vormentaal met vloeiende vormen en een warme gevelbekleding in hout. Hierdoor ontstaat er een fijn plein (ontworpen door Buro Beuk) waar de meanderende gevel vanzelf plekken maakt op de pleinen die onderverdeeld zijn in onder- en bovenbouw. Bestaande grote bomen worden gehandhaafd en het plein wordt vergroend. Door voorzieningen in de gevel en het toevoegen van specifieke beplanting moet de biodiversiteit verhoogd worden.