renovatie basisschool
LUX
locatie: Utrecht
jaar: 2022
oppervlakte: 2100 m2
programma: basisschool
opdrachtgever:
SPO Utrecht
Het schoolgebouw van SO Lux aan de Stauntonstraat in de Utrechtse wijk Zuilen is gerealiseerd in 1973 en voldoet ruimtelijk-functioneel niet meer aan de huidige wensen voor speciaal onderwijs. Daarnaast is het gebouw sterk verouderd. Besloten is het gebouw te renoveren.
De huidige school kenmerkt zich als eenlaags gebouw dat zich in twee vleugels uitstrekt over de volledige locatie. Door deze lage bebouwing is de functie van het gebouw moeilijk afleesbaar en ontbreekt een duidelijke herkenning van een entree. In de school grenzen de groepsruimten aan lange gangen zonder ‘hart’ of ontmoetingsruimte.
Het ontwerp is vanuit de bestaande doorsnede ontwikkeld. De gangzones aan de Stauntonstraat liggen lager dan de aangrenzende groepsruimten. Door hier alle nieuwe installaties te organiseren kunnen we zowel de gangzones als de groepsruimten bereiken en ontstaat door de geïsoleerde afscherming hiervan een nieuwe gevel die we inzetten voor de architectuur.
De gevel wordt als elastiek om het gebouw getrokken en fungeert naast dakrand ook als luifel of verbindend element. Daar waar aan de Stauntonstraat de uitbouwen domineerden in het gevelbeeld gaat de aandacht nu naar de tussenruimten, de patio’s, welke een mooie overgang vormen tussen gang en openbare ruimte. Daar waar de twee gebouwvleugels elkaar ontmoeten maken we de ruimte weer open voor een mooie ontmoetingsruimte die een verbinding legt tussen de twee buitenruimten. De luifel verbindt op deze plek letterlijk beide vleugels tot één school en vormt een overdekte buitenruimte om droog te kunnen spelen en als verlengstuk van de ontmoetingsruimte. Daar waar de luifel in een vloeiende lijn omhoog wordt getrokken verbergen we de installaties op het dak en markeren we de nieuwe hoofdentree. Prominent, zichtbaar en trots aan de Stauntonstraat.
De hoofddraagconstructie van de school bestaat uit gemetselde kolommen met om de drie stramienen een dragende muur. De groepsruimten worden in het ontwerp, door de kleine groepen waarin lesgegeven wordt, teruggebracht tot twee stramienen. Het derde stramien vormt de schakel met de naastgelegen groepsruimte en omvat een bijlokaal en een toiletruimte die direct aan de groepsruimte grenst. Zo behoudt de docent het overzicht in de groep. Rondom de hoofdentree liggen de kantoren waarbij we de meer specialistische zorg als logopedie en spelbegeleiding in de bestaande uitbouwen hebben ondergebracht. De teamkamer ligt enigszins in de luwte grenzend aan het nieuwe hart.
Voor het verwarmen van de school wordt een luchtwarmtepomp gebruikt. De groepsruimten worden verwarmd middels vloerverwarming met aanvullend voorverwarmde lucht van een centrale luchtbehandeling. Voor de gymzaal verzorgt een Frenger plafond de verwarming / koeling met een separate luchtbehandeling voor de ventilatie. Samen met het optimaliseren van de thermische schil voldoet de school aan de BENG-criteria overeenkomstig het vigerende Bouwbesluit 2012 (nieuwbouw).
landschapsontwerp: Buro Beuk
kunst: Roosje van Donselaar
aannemer:
adviseur installaties: Vintis
constructeur: Bouwstructuur
bouwfysica: Peutz
impressies: PF Visual