kantoorgebouw A++++
de Curve
locatie: IJsselstein
jaar: 2017
oppervlakte: 1600 m2
programma: kantoor
opdrachtgever: Edmuntend Properties
– winnaar Architectenweb Arwards
beste kantoorgebouw 2018
Transparantie is een van de kernwaarden in de bedrijfsvoering van de organisatie die dit kantoorpand gaat bewonen en dat was dan ook een belangrijk uitgangspunt bij het ontwerp. De volledig glazen gevel zonder stijlen maximaliseert zicht en lichttoetreding. De vorm van het gebouw volgt in de basis de bestaande rooilijn van de naastgelegen panden, de gevel springt naar binnen en buiten waar een verbijzondering gevraagd wordt door programma of functie. Ook de gevelband komt op specifieke punten los van de rest van de gevel en zorgt voor overstekken om zoninval te beperken. Op de hoek bij de kruising en het mooiste uitzicht kraagt de verdieping uit om de hoek te accentueren. Diezelfde verdieping springt terug bij het binnenterrein om daar ruimte te laten en een daktuin te laten ontstaan. Ook de entree wordt op deze manier gemarkeerd en verbijzonderd.
We wilden de detaillering zo zuiver mogelijk houden voor maximaal effect van het spel tussen gevelband en glas: de hoogte van de band moest overal even hoog zijn, en het glas op beide verdiepingen moest ook dezelfde hoogte hebben. Uitdaging daarbij was dat de gevelband soms het glas volgt en soms ervan los springt. Daarnaast is de verticale doorsnede van de band de ene keer een binnendetail en de andere keer buiten. Het dakpakket heeft een andere dikte dan de tussenvloer en die is weer anders dan de luifel. Al deze randvoorwaarden zorgden voor een aardige puzzel die we onder andere opgelost hebben door met de hoogte van de verdiepingen te variëren en daarmee de hoogtemarges op te lossen. Tussen het glas zitten geen stijlen maar een kitnaad om de onderbreking zo minimaal mogelijk te laten zijn. Het structurele glas is maatwerk en samen ontwikkeld met Octatube, die de gevel ook gebouwd hebben.
Het gebouw wekt volledig zijn eigen stroom op door zonnepanelen en tevens voor de . Het mossedumdak zorgt voor betere infiltratie van het regenwater. CO2 gestuurde zone-luchtbehandeling en aanwezigheidsdetectors voor de verlichting zorgen ervoor dat er geen energie verspild wordt. Het gebouw krijgt een energielabel A++++ en presteert 70% beter dan het bouwbesluit vraagt op de EPC.
aannemer: van Baaren aannemers
gevel: Octatube
installaties E en W: Terberg Totaal Installaties
constructeur: Geelhoed Engineering
adviseur installaties:
Total Building Technologies
advies bouwfysica: LBP Sight
visuals: PF Visual
fotografie: Luuk Kramer