







locatie: Breda
jaar: 2020
oppervlakte: 5500 m2
programma: wonen
opdrachtgever: Reales Ontwikkeling
In de zeventiger jaren van de vorige eeuw was de Koninklijke Coöperatieve Cosun U.A. (Royal Cosun/de Nederlandse Suiker Unie) op zoek naar een nieuw hoofdkantoor in Breda. De locatie die zij uiteindelijk verwierven ligt aan de westelijke rand van Breda. De direct omliggende woonwijken waren er destijds nog niet. De Suikerunie gaf Wim Quist de opdracht om een passend hoofdkantoor te ontwerpen dat omstreeks 1975 gerealiseerd werd. In het oorspronkelijke ontwerp werd het terrein van de Suikerunie ontsloten aan de westzijde, via de diagonale Zuilenstraat die de huidge Zandoogjes met de Ettensebaan verbindt. Via een entreepoort met aan weerszijden een garage en portierswoning betrad men de locatie die een groene, parkachtige inrichting had. De werknemers en bezoekers werden naar de entree begeleid die zich in de uitsnede aan de zuidwestkant van het gebouw bevindt. De diagonale positionering van het gebouw ten opzichte van de kavel komt hieruit voort. Terreininrichting, beeldende kunst en gebouwen vormden zo een zorgvuldig ontworpen ensemble.
Ruim twintig jaar is de situatie vrijwel onveranderd gebleven. Wel werden ten noorden en oosten van het plan respectievelijk een woonwijk en een politiebureau gebouwd. Rond de eeuwwisseling is de locatie verdicht. Er zijn plannen gemaakt voor een viertal kantoorgebouwen, waarvan er uiteindelijk twee gerealiseerd zijn. In 2011 verliet Cosun / Suikerunie hun hoofdkantoor en sindsdien staat het pand leeg. De garage en portierswoning zijn inmiddels gesloopt, de beeldende kunst is verdwenen en de Zuilenstraat die het park ontsloot bestaat niet meer.
Het park wordt in de komende jaren nieuw leven ingeblazen en getransformeerd naar een woonwijk. Wij zijn, in overleg met Wim Quist, het voormalige gebouw van de Suikerunie hier op een zorgvuldige manier in aan het passen. Het behoud van het markante, solitaire karakter en de expressieve gevel van het gebouw zijn hierbij belangrijke uitgangspunten.
landschapsontwerp: Buro Beuk
aannemer: Ouwehand Bouw
constructeur: van Rossum
adviseur installaties
en bouwfysica: Cauberg Huygen