voortgezet speciaal onderwijs
Kromme Rijn College
locatie: Utrecht
jaar: 2024
oppervlakte: 1550 m2
programma: VSO + sportruimte
opdrachtgever: SPO Utrecht
De school aan de Rubenslaan 91 is in 1956-1958 gebouwd als een ULO-school (Uitgebreid Lager Onderwijs). De school was bestemd voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen. Opdrachtgever was de Vereniging voor Christelijk Lager en Uitgebreid Onderwijs. Architect was Piet Dingemans, een bekend Utrechts architect. De typologie van de school is die van een gangschool, waarbij alle lokalen ontsloten worden vanuit een gang. Karakteristiek voor de architectuur is de afwisseling van gesloten en transparante geveldelen. Ook de gebruikte steensoort – zowel buiten als binnen – is karakteristiek, evenals de vormgeving van de vensters met de slanke profielen en de raamindeling met gesloten en te openen delen. De betonnen draagconstructie en het metselwerk zijn voor het interieur in het zicht gelaten.
Voor het bestaande gebouw hebben we een nieuwe indeling gemaakt die goed past binnen de bestaande structuur. Metselwerk binnenwanden blijven gehandhaafd en nieuwe openingen worden heel precies geplaatst. Schachten zijn zodanig ingepast dat deze passen binnen de randvoorwaarden van de constructie, nieuwe installaties worden slim versleept zodat alle plafonds tussen de betonnen spanten gerealiseerd kunnen worden. Wij vinden het van wezenlijk belang dat juist de betonnen constructie voelbaar blijft in het interieur.
De nieuwbouw bestaat uit een laag volume voor het onderwijs met een terugliggend hoog volume voor de sport. De nieuwbouw blijft door de voorgevel-rooilijn en bouwhoogte ondergeschikt aan het bestaande gebouw en heeft door de setback op de verdieping een inleidende werking naar het Kromme Rijn park. De nieuwbouw wordt op de begane grond als volume tegen het bestaande gebouw geplaatst zonder tussenruimte of intermediair. Op de verdieping houden we het volume wel vrij van de bestaande bouw. Dit zorgt voor licht en lucht naar de tuinen van de achterliggende woningen. Ook blijft het oorspronkelijke hoofdgebouw als entiteit beter afleesbaar en kunnen we vanuit het hoofdgebouw op de eerste verdieping het dakterras bereiken voor de clusters prikkelvrij en prikkelarm. Het dakterras heeft een groene inrichting met plekken om te leren of te relaxen. De forse bomen aan de Mesdaglaan vormen het decor van het dakterras en functioneren als natuurlijke zonwering.
Om het volume van de sportfunctie niet direct afleesbaar te maken in de gevel is een extra gevelband geïntroduceerd tussen plint en bovenbouw. Deze gevelband steekt zich door haar eigen ritme eigenwijs af ten opzichte van de bovenbouw en geeft een knipoog naar het bestaande gebouw waarin de stijlen van de raamkozijnen hetzelfde ritme van de gevelvlakken volgen. De rode tint van de materialisatie past bij de bebouwing aan de Rubenslaan. De nieuwbouw krijgt hierdoor een eigentijds, stoer karakter dat contrasteert op het bestaande gebouw en in kleur meegaat in de bebouwing van de Rubenslaan.
bouwmanagement: ICS adviseurs
constructeur: SWINN
adviseur installaties: Vintis
adviseur bouwfysica: Noorman Bouw- en milieu-advies
ontwerp landschap/plein: Buro Beuk
impressies: PF Visual