EVA architecten
  • PROJECTEN
    • ALLE PROJECTEN
    • – Wonen
    • – Utiliteit
    • – Onderwijs
    • – Zorg
    • – Transformatie
  • NIEUWS
  • PROFIEL
  • team
  • CONTACT

Other projects

View
Current
View
View
View
View
View
View
Previous
Next
Back to portfolio

hoogbouw Leidsche Rijn

the Crescent

location: Utrecht
jaar: 2018
oppervlakte: 120.000 m2
programma: 1200 woningen, voorzieningen
opdrachtgever: Vorm, Provast
impressies: 3D studio Prins
in samenwerking met:
Paul de Ruiter, Arons & Gelauff,
OZ, Deltavormgroep

De hoogbouwlocatie van Leidsche Rijn vormt een herkenbaar sluitstuk op de as Brusselplein-Leidsche Rijn Centrum Noord. Aan het einde van deze as en binnen het plangebied schept de ronde vorm een sterke identiteit. De vier hoogste gebouwen van het Leidsche Rijn Centrum vormen zo samen de omarming van een groen hart, dat een duidelijke hiërarchie schept tussen laagbouw en hoogbouw. In het plan zitten 1171 appartementen, verdeeld over vier verschillende torens en een stedelijke plint van zes bouwlagen. De woningen variëren van 25 tot 180 m2 gebruiksoppervlak. De torens hebben en centrale kern met aan alle zijden woningen. Deze alzijdige oriëntatie resulteert niet alleen in grote diversiteit, maar zorgt ook voor levendigheid aan buiten- en binnenzijde. Het woningprogramma is sterk vermengd met gemeenschappelijke functies. Zo zijn er woonkamers, gemeenschappelijke ruimtes, spelruimtes en logeerkamers op de plekken waar de torens met de onderbouw samenkomen. Ondanks het grote aantal woningen ontstaat er op deze manier kleinschalige ‘buurtjes’. Elk buurtje heeft binnen afzienbare afstand voorzieningen die uitnodigen tot ontmoeten, bewegen, levendigheid en sociale interactie. Zoals de torens en laagbouw zich voegen in het stedelijk weefsel, ontstaat er op blokniveau een eigen stedelijk weefsel, een wijk in een wijk. De plinten aan het Berlijnplein en de cultuuras zijn hoog en open. Ze bieden ruimte voor openbare functies die de levendigheid maximaliseren. Op de begane grond zijn er commerciële en openbare functies, die van buiten en van binnen bereikbaar zijn. Op de daktuin zijn sportfaciliteiten. De vijver is in de winter te gebruiken als schaatsbaan. Wonen, recreëren, ontmoeten, ontspannen en sporten: allemaal in één woonblok.

De gemiddelde bouwhoogte in het centrum is vijf tot zeven lagen, wat ook voor The Crescent de basis vormt. Daarmee is het plan duidelijk identificeerbaar als onderdeel van Leidsche Rijn Centrum. Wij hebben verder gekozen voor vier torens met een verschil in hoogte en afwisselende vorm. Hierdoor en door de onderlinge afstand krijgt The Crescent vanuit alle hoeken een afwisselende skyline. Van afstand zie je een organisch gegroeid geheel van verschillende identiteiten, maar toch duidelijk één familie. De torens staan op een prominente zichtlocatie niet alleen binnen de hoogbouwkavel, maar binnen heel Leidsche Rijn Centrum. The Crescent is een landmark dat functioneert als oriëntatiepunt vanuit de wijk, de stad en zelfs vanuit de regio.

Iedere toren is een eigen, herkenbare entiteit. Samen vormen ze één familie door materialisatie en compositie. Zowel programmatisch als fysiek zijn de blokken met elkaar verbonden en verweven. in het binnengebied blijft het als geheel herkenbaar en dient de gevel als verbinding tussen de openbare ruimte en de torens. Deze liggen terug ten opzichte van het groene hart om het perspectief vanuit de menselijke maat te behouden. In contrast met de stenige, hoogstedelijke buitenzijde hebben we aan de binnenzijde gekozen voor warme materialen die aansluiten bij een groene, weelderige binnentuin. Een harde buitenkant met een zachte binnenkant. De daktuinen zijn per woontoren georganiseerd in een zogenaamde buurtschap. Het buurtschap beslist gemeenschappelijk over de inrichting, het beheer en het onderhoud van de tuinen aan de voet van de woontoren. Ze kiezen zelf voor het inrichten van kleinschalige moestuinen, een pluktuin, boomgaard, speelvoorzieningen, een ruimte voor sport, yoga of bootcamp enzovoort.

In de opzet van The Crescent is het principe van Healthy Urban Living verder uitgewerkt door voorrang te geven aan de voetganger en de fietser. Naast ruime en goed onderscheiden entrees van de gebouwen is er ook per gebouw een eigen fietsenstalling die direct aansluit op de fietsroutes langs de Reykjavikstaat en de Terwijdesingel. Deze routes verbinden Leidsche Rijn Centrum met de historische binnenstad. In combinatie met een mobiliteitsconcept van (elektrische) deelfietsen is dit de ideale situatie om mensen actief te krijgen op het gebied van beweging.

Project Type

  • #
  • #Jeroen Baars
  • #Jeroen Makkink
  • #Maarten Terberg
  • #Wonen
  • Nederlands
  • English
Use arrows for navigation